Gyógyulás a diabéteszből

Cukros Bácsi

Cukros Bácsi

A diéta ami segít - alapelvek

2019. június 22. - Josagos

 

Az elmélet és a tapasztalataim is azt mutatják, hogy a fogyásnak egyetlen módja van - 

kevesebb energiát kell bevinni a szervezetbe, mint amennyit az felhasznál. 

Ha ez ennyire egyszerű, akkor miért van ilyen sok kövér ember? Azért mert ez nagyon nem egyszerű. A kövérek jelentős része inzulin rezisztens, ami azzal jár, hogy a szervezetükben az inzulin szintje magasabb, mint a nem rezisztensekében (írok majd erről később). A magas inzulinszint viszont elnyomja a jóllakottság-hormon szintjének érzékelését az agyban, így a kövér emberek sokkal gyakrabban éhesek, mint a nem kövérek. Én sem tudtam jóllakni soha, mindig többet ettem, mint amennyit fizikailag képes voltam, ha erre lehetőség volt. Nem volt ritka az öv alatt kigombolt nadrággomb egy fogadáson. Ez viszont nem szégyen, hanem betegség, vagy inkább állapot ami a kövérségből és az étkezési mintából következik.

A fogyás kémiája:

Norbinak valamelyest igaza van, amikor kiabál az edzésein, hogy "égjen a zsír". Fogyni úgy lehet, hogy a rettenetes mennyiségű, rossz helyen nőtt zsírunkat "elégetjük". Ez a zsír elhasználható, van rá az emberben kémiai folyamat, a neve is csodásan hangzik glükoneogenezis. Nincs magyar wikipédia oldala, de itt van az angol, fordítóval élvezhető.
Nézzük, mi is történik a glükoneogenezis során. 

  • Ha a vércukorszint a megszokottnál alacsonyabb
  • És az inzulin szintje is alacsony
  • Az alfa-sejtek által termelt glukagon (anti-inzulin) kell hozzá
  • Glukagon csak alacsony inzulinszint mellett termelődik
  • Akkor lehet alacsony az inzulinszintünk, ha a szervezet nem áll készen az evésre, és nem evett szénhidrátot mostanában
  • Ekkor a zsírsejtek triglicerideket eresztenek ki magukból, amit a máj átalakít glükózzá
  • Bónusz: közismert, hogy az inzulin éhséget és kövérséget okoz, 

Ebből össze lehet állítani a zsír elégetésének követelmény-listáját:

  • Kevesebb energia bevitele, mint használata
  • Hagyni a szervezetet, hogy általában alacsony inzulinszintet érjen el

Így raktam össze egy menüt, amivel úgy fogyok heti 1-2 kg-ot, hogy sosem vagyok éhes. Van egy csomó hibája, de fogyásra 3-6 hónapra jobbat nem látok. Nem kell speciális dolgokat venni, nem kell drága alapanyagokat használni, fogyitablettákat enni, szerintem nem drágább, mint a normális étkezés.
Kell egy gramm-pontosságú, elektronikus mérleg, és némi számolgatás. Az alábbi alapelvek segítségével bárki összerakhat magának saját menüsorokat:

  • Kevés szénhidrát fogyasztása. Egyáltalán nincs rá szükségünk, napi max. 100 g legyen az étrendben, de levihető napi 50-re is akár. 
  • A szénhidrát ne legyen hozzáadott cukor, liszt, feldolgozott étel (gyümölcslé), hanem a rostok és sejtfalak közé legyen bezárva, a lehető legkisebb mértékű feldolgozottsággal.
  • Legyen idő az étkezések közt a szervezetnek elérni az alacsony inzulinszintet, erre nagyon jó, ha egy max. 8 órás időablakon belül lesz az összes evés, azon belül is minél kevesebb alkalommal. Én 12-kor reggelizek, 13-kor ebédelek és 7-8-kor vacsorázom, közte egy falatot sem eszem. Egy napig voltam éhes, azóta csak pár percre néha, de gyorsan elmúlik.
  • A zsír, különösen a nem összetört növényi olajok nem az ellenségeink, sokkal nagyobb részét kell kitenniük az étkezésnek, mint az elmúlt 30 évben gondoltuk.
  • Napi másfél deci vörösbor - tényleg.

Legközelebb menü-javaslatot adok

A bejegyzés trackback címe:

https://sugar-daddy.blog.hu/api/trackback/id/tr9614904946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása